یک فنجان قهوه‌ی تربیتی

☕️فنجان شماره‌ی ۱☕️

دزیره در حال مطالعه نمایشنامه‌ی «گربه و ماه» بود که پدرش او را صدا کرد و گفت: موبایل من را از روی اوپن بیاور.

⭕️برای کاری که هریک از اعضای خانواده انجام می‌دهند، احترام و ارزش قائل باشیم. حالا در حال مطالعه باشند، پای لپ تاپ نشسته باشند، در حال نوشتن باشند، فرقی ندارد.

⭕️صرفا اینکه بخواهیم دیگری کار ما را انجام دهد ، بدون توجه به اینکه او هم مشغولیت هایی دارد که برای خودش با ارزش تلقی می‌شود،  یک نوع خودخواهی ست. 

✍🏻صدف پورمنصف

☕️فنجان شماره‌ی۲☕️

وقتی عمو، مهمان منزلشان شد، دخترک با عمو همکلام شد، در اوج بحث بروزترین مدل ماشین بودند که پدر گفت: سعیده ببین این پیامک من چی نوشته؟ دخترک گفت : بابا، من و عمو در حال صحبت بودیم که تکاف رفتی بینمون. 

⭕️هنگامی که مهمان به منزل شما تشریف می‌آورد، یا شما به اتفاق خانواده مهمان منزل دیگری می‌شوید. فرقی ندارد فرزندتان ۱۰ ساله، ۲۰ ساله، ۳۰ ساله و حتی ۵۰ ساله باشد. در میان گفت و گوی او با مهمان پرش زدن، علاوه بر اینکه از عزت نفس او می‌کاهد، ارزش او را نیز جلوی  دیگری زیر سوال خواهد برد. این امر سبب می‌شود دیگری به او احترام نگذارد.

✍🏻صدف پورمنصف

☕️فنجان شماره‌ی۳☕️

از در رسید ، روسری سه گوش کوتاه بر سر داشت، با جثه کوچکش شلوار جین دم پا و تی شرت گشاد مشکی عروسکی پوشیده بود. عمو به او سلام کرد . او گفت: سلام. عمو گفت: روسریت رو می دهی من سرم کنم. 

-: روسری نیست. 

+: پس چیه؟

-: اسکارفه.

+: حالا خارجکی شده برای ما. عمو هنوز از حرفش می خندد.

حالا اسکارفت رو می دهی، من سرم کنم؟

-: نه ، تو کچلی؟!

عمو یک لحظه جا خورد. نگاهی به خانم برادرش انداخت . خانم برادرش غرق در خنده بود. او حتی پوست کف سرش پیدا نبود.موهایش خیلی ظریف بود. عمو در حالی که دست روی موهای سرش می‌کشید، به برادرزاده اش گفت: یعنی این موها رو نمی‌بینی؟ 

برادرزاده که از کم حجمی و پرحجمی مو سر در نمی آورد. خیره به مادرش نگریست.

⭕️کودکان آینه رفتار ما در کانون خانواده هستند.

✍🏻صدف پورمنصف

☕️فنجان شماره‌ی۴☕️

مهمان‌ها سر میز نشسته بودند که پدر‌بزرگ از نوشابه کوکاکولا یک لیوان برای خودش ریخت. ناگهان مرسده ۴ساله گفت: اگر نوشابه ضرر دارد، هیچکس نباید استفاده کند.

پدر و مادر مرسده از قبل به او گوشزد کرده بودند که نوشابه ضرر دارد، نباید میل کند.

⭕️چرا ضرر یک مسئله همگانی برای یک نفر فقط احتیاط دارد؟ چرا بزرگترها خودشان به آسیب‌ها کم توجه اند؟ آیاضرر استفاده از نوشابه در  فرد بزرگسال کمتر خردسال است ؟!!

⭕️آیا فقط کودک باید به پدربزرگ احترام بگذارد، پدرش جلوی پدربزرگ پایش را دراز کند، ایرادی ندارد!؟ 

✍🏻صدف پورمنصف

☕️فنجان شماره‌ی۵☕️

تعریف می‌کرد؛ فرزند از روضه و  هیئت امام حسین ( علیه السلام) که سخن می‌گفت، پدر سریع واکنش نشان می‌داد و می‌گفت: این مسائل جهل ست که یسری برای نفع اموراتشان در سرت چپانده‌اند. اما بمحض اینکه کسی قصد سفر کربلا می‌کرد از او خداحافظی می‌نمود، می‌گفت: سلام من را به آقا ابا عبدالله برسانید، بفرمایید؛ سینا از خیابان دربند. 

یک روز که پدر به زائر کربلا چنین گفت، دخترک گفت: شما که امام حسین را قبول نداری، چرا سلام به او می رسانی؟

⭕️به نظرم دوگانگی در تربیت دینی یعنی همین. همیشه دوگانگی ارزشی  نباید بین خانه و مدرسه صورت پذیرد. گاهی دوگانگی در کلام خانوادگی هم کودک و نوجوان را سرگردان می‌نماید.

✍🏻صدف پورمنصف

☕️فنجان شماره‌ی۶☕️

برادرزاده‌اش می گفت: صبا جون( مربی مهد) میگه دخترا باید پاشون رو بندازن روی پاشون بشینند اما پسرا نه. 

 ⭕️چرا یک مربی مهد باید چنین محتوایی  را به کودکان آموزش دهد؟ آیا فرهنگ فمنیستی در مهدکودک حاکم ست؟ آیا مربی مهدکودک از زبان بدن  مطلع است؟

✍🏻صدف پورمنصف

☕️فنجان شماره‌ی۷☕️

گفت: هربار ماشینم را می‌فروشم، مدل پایین‌تر می‌گیرم تا امورات زندگی بگذرد. 

گفتم: ضرر می‌کنی که.

 گفت: هفته‌ای ۷/۵ میلیون  تومان پول کلاس دختر ۴ ساله‌ام را می‌دهم. [چشمانم مثل قورباغه شد.]

بهش گفتم: الان ۴ ساله‌ است، بعدها می‌خواهی چی کار کنی؟! 

گفت: نمی ‌توانم « نه» بگویم.

⭕️آیا این مسئله به تجربیات دوران کودکی بر‌ می‌گردد؟

⭕️آیا این مسئله به عزت نفس ما بر می‌گردد؟

⭕️آیا برای حفظ صلح مجبوریم «بله» بگوییم؟

✍🏻صدف پورمنصف

☕️فنجان شماره‌ی ۸☕️

مادری  به پله اول حرم که رسید، رو به پسر ۴ ساله‌اش کرد و گفت: مثل من، دست راستت رو روی سینه ات بگذار، حالا بگو «السلام علیک یابن الرسول الله.»

پسرک دست راست بر سینه گذاشت و سلام مادر را تکرار کرد. 

به ضریح که رسیدم، مادری  به دختر ۸ ساله‌اش که نسبتا جثه درشت و قد کوتاهی داشت،  گفت: ضریح رو مثل نردبان بگیر، با پاهایت بالا برو، پول را داخلش بنداز. شاید عجیب به نظر رسد اما دخترک از ضریح مثل قرقی بالا رفت و پول را انداخت و پرید روی زمین. 

 ⭕️دو تربیت متفاوت. 

⭕️دو فرهنگ متفاوت.

دکتر معصومه حاتمی در یکی از‌ گفت‌وگو‌هایشان اشاره می‌کنند؛ قبلا در جامعه‌شناسی تفاوت نسل را هر دهه می‌دانستند، یعنی دهه‌ی شصت با  دهه‌ی هفتاد فرق داشت. اما الان تفاوت نسل را نیم دهه بیان می‌کنند یعنی کودکان ۸۰تا ۸۵ با ۸۵ تا ۹۰ باهم  فرق دارند.

✍🏻صدف پورمنصف

 

 

به اشتراک بگذارید
پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *